PSD2 bevezetési stratégiák  -  Fatér Gyula (Budapest Bank), Fónai Imre (K&H Bank), Molnár Péter (CIB Bank),               Moderátor: Bíró Balázs (Deloitte) 

  • Szükséges rossz vagy lehetőség, amit ki kell használni?
  • Tényleg bővíti a lehetőségeket vagy van, amit szűkít?
  • Előre dolgoznak a bankok vagy az utolsó pillanatban lépnek majd? 
  • Támogatni kell a Fintecheket a szükséges mértéknél jobban vagy sem?
  • Mi a stratégia? Mit tesznek ezért az együttműködésért?
  • Hogy találnak egymásra? Kellenek-e egymásnak?
  • Partneri együttműködés, megbízás vagy bekebelezés?

Fatér Gyula (Budapest Bank)

Véleményem szerint a PSD2 nem csupán egy kötelezettség, hanem kiváló lehetőség is, amelyet a bankoknak mindenképpen meg kell ragadniuk. A világ, ezen belül a banki szféra is a digitalizáció, az innovatív technológiák használata felé tart, így lépést kell tartanunk ezekkel a trendekkel. Fontos azonban megérteni, hogy változásból adódó lehetősséggel csak akkor lehet maximálisan élni, ha a fintech cégek és a bankok megtalálják a hatékony együttműködési módokat. Így a lehet a lehetőségből a két oldal közös érdeke a jövőben. Azonban a saját érdekeink, elképzeléseink mellett mindenekelőtt azt kell szem előtt tartanunk, hogy az ügyfeleknek mi lenne a legjobb ennek az új lehetőségnek az eredményeként.

Molnár Péter (CIB Bank)

A CIB Banknál úgy gondoljuk, hogy a szabályozói környezet változásai, a PSD2, az azonnali fizetés vagy a távoli azonosítás lehetővé tétele pozitív változást hoznak a pénzügyi piacon, nemcsak a fintech start-upoknak, hanem a hagyományos bankoknak is, ha képesek a változásra és az együttműködésre. A CIB Bank képes erre, ezért is tartottuk meg tavaly hazánk első banki szervezésű fintech versenyét, a Novathon #withCIB eseményt. A bank a kétezres évek eleje után ismét a digitalizáció élvonalába került, és itt is kívánunk maradni. Így nemcsak a „kötelezőket” szeretnénk letudni határidőre, hanem a változásokban üzleti lehetőséget látunk, és ennek megfelelően készülünk is. Anyabankunk, az Intesa Sanpaolo milánói digitalizációs csapatával és torinói innovációs központjával együtt folyamatosan keressük a nálunk hiányzó kompetenciákat, technológiákat és együttműködési lehetőségeket a fintech palettán. Az együttműködésnek számos formája elképzelhető, nem zárunk ki semmilyen lehetőséget. Minden olyan együttműködési formára nyitottak vagyunk, ami megkönnyíti ügyfeleink életét, és fenntartja versenyképességünket.