Startup kerekasztal - Hogyan látszik ez a történet a startupok oldaláról? Segítőkészek-e a bankok? Mekkora az itthoni harc, helyezkedés? Mi aggasztja őket szabályozásban vagy mit szeretnének a bankoktól látni?  - Bíró Tamás (Barion), Faluvégi Balázs (Blueopes), Mudri György (Wyze), Szabó Márton (Koin). Moderátor: Imre Zsombor (InVendor)

Faluvégi Balázs (Blueopes)

Szinte minden fontos magyar pénzintézettel volt már formális vagy informális megbeszélésünk a digitális vagyonkezelés kérdéseiről. Kivétel nélkül mindenki érdeklődő volt, és a legtöbben érdeklődnek a fintech cégekkel történő együttműködésre. Ahol eltérést tapasztalunk, az az együttműködés üzleti és jogi aspektusaiban jelenik meg. Vannak, akik óvatosabbak és nagyon - talán túlságosan is - vigyáznak a brand-jükre, és vállalati kultúra szintjén még nem rögzült a platformosodás előbb vagy utóbb elkerülhetetlen jelentősége. Mi úgy látjuk, hogy éppen a magyar tulajdonosi hátterű bankok a rugalmasabbak és nyitottabbak, részben azért, mert nem terhelik őket az anyavállalat szabályai, részben pedig azért, mert mindegyiküknél lendületes és újítani akaró menedzsment van jelen, akiknek itt és most kell eredményeket felmutatniuk. A szabályozásban az adatvédelem, a régi típusú (nem vagy kevésbé digitalizált) szolgáltatókra szabott engedélyezési kritériumok és folyamatok aggasztják a bankokat és a fintech cégeket egyaránt, de itt nagyon jó hír, hogy a szabályozó nagyon aktívan foglalkozik a fintech-ek megjelenésével, ami jövő év második felében hozhat széleskörű változásokat, amiket már az ügyfelek is megérezhetnek. Összességében itthon is 5-10 éves távlatban láthatjuk majd meg, hogy a konzervatívabb bankoknak, vagy a platformosodásra nyitott és újítani képes bankok tudnak nagyobb szeletet kihasítani a tortából. Ha az utóbbiaknak lesz igaza, akkor az előbbieknek már késő lesz reagálni. A fintech cégek többségének szintén a partnerség jelenti a növekedési lehetőséget, mert a digitalizáció inkább csak a magas szintű skálázódásban képes a költségeket annyira lenyomni, hogy hosszú távon is fenn lehessen maradni a lenyomott költségszintek mellett, és az ügyfélakvizíciós költségek az önálló fejlődést még erős befektetői háttér mellett is ritkán engedik meg.

Mudri György (Wyze)

A Wyze Fintech Startup Studió projektjei kapcsán sok különböző aspektusból kerültünk kapcsolatba bankokkal. Kapcsolatba kerültünk beszállítóként, kapcsolatba kerültünk partnerként, felhasználóként, építettünk banki adataggregátort PSD2 előtt, illetve vannak olyan kezdeményezéseink amik akár versenyezhetnek is banki szolgáltatásokkal. A közelmúltban egy konferencián egy előadó úgy kategorizálta a fintech cégeket, hogy (A) vannak a fintech cégek akiket szeretnek a bankok és (B) vannak a fintech cégek akiket nem szeretnek a bankok. Mi azt gondoljuk, hogy fintech cégek nem létezhetnek hosszú távon bankok nélkül (vagy ők maguk válnak előbb-utóbb bankká), és szerintünk a másik oldalról bankok sem fognak hosszú távon fenntarthatóan létezni fintech cégek nélkül. A dinamikusan változó ügyféligényeket végső soron a legjobban működő bank-fintech együttműködések fogják majd tudni hosszú távon, fenntarthatóan kiszolgálni. A kérdés elsősorban az lesz, hogy a versengő-együttműködés (coopetition) eredményeképpen a hozzáadott érték mekkora részét fogják adni és ezzel párhuzamosan a profit mekkora részét fogják elvinni a bankok, a fintechek és akikről bár egyre több, de még mindig elég kevés szó esik ebben a kontextusban: a big tech cégek között.

Szabó Márton (Koin)

Az elmúlt időszakban számos bankkal kerültünk kapcsolatba és a PSD2 miatt a pénzintézetekre háruló kötelezettségtől függetlenül is azt tapasztaltuk, hogy minden szereplő nyitott és érdeklődő. Ennek ellenére a piac nagyon lassan változik, a bankok egyrészt szabályozási, másrészt belső technológiai-fejlesztési nehézségek miatt még nem igazán reagálnak érdemben a fintech cégekre, legyen szó akár az együttműködési lehetőségekről, akár az ügyfelek igényeihez való rugalmasabb alkalmazkodásról. Részben ennek köszönhetően egyelőre csak a Magnet Bankkal tudtunk kialakítani valódi együttműködést, de jó hír, hogy már láthatóan több kereskedelmi bank is határozottan progresszív lépéseket tett a fintech együttműködés területén. A Magnettel való közös munkához egyébként nagy reményeket fűzünk, pár napja indítottuk el élesben az internetbankjukkal együttműködő szolgáltatásunkat, ami mindkét fél számára nagyon fontos pilot projekt. Összességében kifejezetten érdekes és izgalmas időszak előtt állunk, hiszen ebben az iparágban ilyen volumenű változás még nem nagyon volt. A változással együtt járó lehetőségek és kihívások remélhetőleg növelni fogják a fintech szektor mozgásterét és a pénzügyi piac szereplőinek nyitottságát, együttműködési hajlandóságát. A Koin csapata mindenesetre várakozással néz a következő időszak elé.